Hormonen in Balans

Hormoonbalans

Wat zijn hormonen?
Hormonen zijn stofjes die talloze processen en functies in het lichaam regelen en beïnvloeden. De mens heeft rond de honderd hormonen, met elk een specifieke functie binnen ons gestel.

 Hormonen hebben o.a. invloed op:
– Gevoel en gedrag
– Energiebalans 
– Groei en ontwikkeling
– De voortplanting
– Algemene lichaamsprocessen zoals temperatuur, bloeddruk, bloedsuiker, stofwisseling en botdichtheid

De overgang doet veel met een vrouw, en is voor de meesten een lastige periode waarin zowel psychische als lichamelijke klachten opspelen.

Veel van hen krijgen te maken met gewichtstoename.

Tijdens de overgang maakt het lichaam minder oestrogeen aan. Hierdoor verbrandt lichaamsvet minder effectief dan voorheen. Soms neemt de vetverbranding met maar liefst 20% af! Ook de gewichtsverdeling verandert. Lichaamsvet van de benen en billen verplaatst zich naar de buik.
  
Gewichtstoename heeft nadelige gevolgen voor de algehele gezondheid, en deze extra kilo’s kunnen andere overgangsklachten verergeren. Het aanpassen van voeding en leefstijl aan het veranderende lichaam biedt vaak uitkomst.

Chemische stoffen in verzorgingsproducten ontregelen hormoonhuishouding

01/12/2020

Verzorgingsproducten

Chemische stoffen in alledaagse verzorgingsproducten ontregelen onze hormoonhuishouding. Dagelijks worden we blootgesteld aan een scala aan hormoon verstorende stoffen. Of we nu ons haar wassen met shampoo, deodorant aanbrengen of ons lichaam insmeren met bodylotion: juist in onze alledaagse verzorgingsproducten zitten tal van chemische stoffen verborgen, die ons eigen hormoonsysteem ontregelen.

Door: Lilian Peters

In de bloedbaan

De stoffen komen via de huid in de bloedbaan terecht en vandaaruit verspreiden ze zich door het hele lichaam. Volgens toxicoloog prof. Majorie van Duursen kunnen deze stoffen veel schade toebrengen aan onze vruchtbaarheid, de ontwikkeling van de hersenen, ons immuunsysteem en ook obesitas wordt ermee in verband gebracht. Die effecten merk je niet meteen nadat je aan de stoffen bent blootgesteld, maar ze kunnen zich pas veel later in het leven openbaren, bijvoorbeeld op het moment dat je graag kinderen wilt.

Leer- en vruchtbaarheidsproblemen

DHT (dihydrotestosteron) is bijvoorbeeld zo’n hormoon verstorende stof die vooral in deodorant voorkomt. DHT zou de werking van het schildklierhormoon ontregelen en kunnen leiden tot leerproblemen, motorische problemen en vruchtbaarheidsproblemen.

Onderzoek naar hormoonverstoorders

De Stichting Tegengif doet onderzoek naar giftige chemicaliën in alledaagse verzorgingsproducten. De Stichting onderzocht 111 veelgebruikte verzorgingsproducten en trof in 60% ervan chemicaliën aan die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Een van die stoffen is butylparabeen, een stof die dit jaar door het RIVM toegevoegd is aan de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), vanwege de hormoon verstorende werking. Maar wettelijk verboden zijn parabenen nog altijd niet. ‘Ondanks dat de wetenschappelijke bewijslast voor de schadelijkheid van deze stoffen echt sluitend is’, zegt Majorie van Duursen, ‘mogen ze nog steeds gebruikt en toegepast worden en worden we er nog steeds iedere dag aan blootgesteld.’

Geen extra maatregelen

De Europese regelgeving gaat traag en er gaat veel tijd overheen voordat schadelijke stoffen van de markt worden gehaald. Sommige landen zetten zelf stappen. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn hormoon verstorende stoffen verboden in verzorgingsproducten voor kinderen. Nederland heeft helaas nog geen extra maatregelen genomen om de schadelijke invloed van deze stoffen te beperken.

Bronnen:

Uitzending programma Radar
‘Niet zo mooi’, onderzoeksrapport uit 2020 van de Stichting Tegengif

Ina de Groot voedingsdeskundige

ik werk ook met de supplementen van Vitakruid die kun je bestellen met gebruik van de code IBA21 voor 10% korting